Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Hrozí všem diabetikům poškození ledvin?

( | přečteno: 33237x )

Ze zkušeností víme, že ne u každého diabetika dojde k onemocnění ledvin.

Rizikové faktory diabetické nefropatie


Moderní medicína je založena na prevenci chorob, která je vždy účinnější a levnější než léčení vyjádřené choroby. Z tohoto hlediska je významné připomenout přehledně rizikové faktory diabetické nefropatie, jejichž eliminace nebo alespoň oslabení je společným úkolem pacienta a lékaře. Bez aktivní a uvědomělé spolupráce pacienta se nemůže podařit požadovaného cíle dosáhnout. Velkou většinu z nich může pacient ovlivnit. Jsou to:

  • Rodinná zátěž hypertenze a srdečních chorob.
  • Hypertenze.
  • Hyperglykémie.
  • Zvýšení krevních tuků.
  • Nadbytečný příjem bílkovin ve stravě.
  • Kouření cigaret.
  • Špatná kompenzace diabetu.

První z uvedených rizikových faktorů ovlivnit nemůžeme, ale může být motivem k důslednému ovlivňování faktorů ostatních. Další tři uvedená rizika jsou společným úkolem lékaře a pacienta.Současná dostupnost bohatého výběru léků umožňuje dosažení normalizace krevního tlaku a hladin tuků v krvi, vždy je ovšem potřebné, aby spolupůsobila pacientova vstřícnost. Ani účinné léky nepovedou k poklesu krevního tlaku, nebudou-li provázeny kázní ve stravování - omezení solení, nadměrného pití alkoholu, přejídání.

Podobné režimové požadavky, zejména omezení příjmu živočišných tuků, platí pro součást léčby hypolipidemiky, tedy léky na snížení krevních tuků. Poznámku si zaslouží příjem bílkovin ve stravě, zejména bílkovin živočišných. Častou chybou v dietním stravování diabetiků bývá zbytečně vysoký podíl masa ve stravě. Dnes víme, že denní příjem více než 100 g bílkovin není dobrý ani pro zdravé ledviny, neboť se tím ledviny nutí ke zbytečně vyšší funkci. Při postižení ledvin patří omezení příjmu bílkovin k základním léčebným postupům. Není snad ani třeba zdůrazňovat, že průběhu cukrovky nemůže prospět kouření, jehož zhoubný vliv na stěnu cévní v celém organismu a tedy i v ledvinách je nesporný.

Diabetu a všemu s ním spojenému se věnuje náš speciál cukrovka.lekarna.cz, kde se dozvíte další zajímavé a lékaři ověřené informace, novinky a tipy z oboru diabetologie .
kapitola

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Diabetická neuropatie

Diabetická neuropatie zahrnuje postižení nervů u diabetiků, jde o jednu z tzv. pozdních komplikací diabetu mellitu. Přitom mohou být postiženy nervy motorické, zodpovědné za svalovou činnost, nervy senzitivní, které umožňují vnímání např. tepla, a nervů, vedoucích k různým tělním orgánům.

Poruchy potence u diabetiků

Sexuální život významně ovlivňuje kvalitu života většiny lidí, včetně nemocných s diabetem mellitem. Právě poruchy sexuálního života, poruchy potence patří mezi častě obtíže, kterých se diabetici obávají. Zatímco u žen se sexuální poruchy pozorují zřídka, dokonce není ani ovlivněna jejich plodnost. U mužů jsou sexuální poruchy mnohem častější.

Diabetes mellitus, úplavice cukrová, lidově cukrovka

Diabetes mellitus představuje skupinu chronických onemocnění, která mají různý mechanismus vzniku a projevují se poruchou metabolismu cukrů, tuků a bílkovin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce