Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Helena (53): Zhubla jsem osmnáct kilo, motivací byl vysoký tlak

( Renata Vyšínová | přečteno: 28348x )

Helenu za poslední rok zhubla o osmnáct kilo a viditelně tím omládla. Známí se jí často ptají, jak to dokázala. Podle ní je to hlavně o silné motivaci. „Loni v únoru jsem dostala prášky na vysoký krevní tlak, které jsem měla brát už pořád. Bylo mi 52 a nechtěla jsem se s tím smířit. Tím spíš, že mi doktorka řekla, že to je i mojí nadváhou a neustálým stresem v práci. Svoji práci jsem změnit nechtěla a nemohla, ale už cestou do lékárny jsem se rozhodla, že tentokrát vážně zhubnu,“ vypráví Helena.

shutterstock.com

Odbornice na hubnutí:udržet váhu je někdy těžší než kila shodit

Jak komentuje Helenin úspěch, ale i samotný průběh diety Iva Málková ze společnosti STOB? Z příběhu Heleny je cítit její odhodlání a také, že měla opravdu silnou motivaci. Přejme jí, ať jí motivace vydrží i při udržení váhy, což je často těžší než samotné zhubnutí. Existuje totiž pravidlo - čím menší změnu uděláme, tím je větší naděje na její udržení a druhé pravidlo, jen ta změna, která je příjemná, se udrží. A Helena střídala spíše období razantních změn a nekontroly, i proto je věčná dietářka.

Z příběhu je vidět, že hubnutí pomocí proteinové diety bylo sice účinné, ale i tak Helena po čase začala hledat způsoby, jak přidat ještě další jídla. Je to velmi časté, protože stravování pouze pomocí koktejlů je nepřirozené, a pro řadu lidí dlouhodobě neudržitelné. Koktejly dodají sice tělu vše potřebné, ale duši chybí to pravé pochutnání. Je důležité se naučit sestavit si jídelníček, který bude respektovat její životní styl a chuťové preference. Jen tak můžeme předpokládat, že jej dlouhodobě (celoživotně) bude moci dodržovat.

Pozitivní je, že Helena na svůj jídelníček myslí, připravuje si jídlo a jí pravidelně.

Nyní na ní však čeká udržovací fáze – tedy přechod od diety k „normálnímu životu“. To je nejtěžší. Helena si musí pečlivě promyslet, jak postupovat dál. Nebylo by asi vhodné, aby kilogramy nabírala a pak opět hubnula pomocí přísných diet. Chce to tedy najít zdravý způsob, jak si váhu udržet. Jedinou možností je, dále se učit novým způsobům životního stylu.

 

Přečtěte si také:

Nastartujte hubnutí hned po probuzení - více v článku Pořádná snídaně je základ hubnutí. A pokud se "dopujete" vitamíny, pak mějte na paměti pravidla dle článku Příliš vitamínů vám škodí podobně jako jejich nedostatek. A hodí se i dobrá rada Jak jíst zdravě v restauraci.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Lenka

Zhubla jste a tlak šel také dolů? Manžel zhubl 8 kg za měsíc, ale tlak má stále vysoký.

Můžu doporučit

hodně mi pomohl Slimax


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Podváha

Nedostatečná výživa je důsledkem nepoměru mezi energetickými požadavky organizmu energií z potravin.

Fyzická aktivita a hubnutí

Pro většinu dietařů je hlavním nástrojem pro redukci hmotnosti omezení přijímaných kalorií. Tomuto tématu jsme se věnovali v našem předešlém příspěvku. Pro zdravou redukci tělesné hmotnosti je však nutno přidat rovněž fyzickou aktivitu. Této složce redukční diety je bohužel věnována malá pozornost, a ve většině případů je považována za pouhý doplněk dietního programu.

Zdravou výživou ke zdravé hmotnosti

V našem dnešním článku začneme hovořit o základních zásadách zdravé výživy a o tom, jakým způsobem si může každý vytvořit zdravý jídelniček podle svých jídelních zvyků. K lepšímu porozumění tohoto tématu se však musíme nejprve seznámit s důležitou pomůckou - potravinovou pyramidou.

Dieta - co vše se skrývá pod tímto slovem?

Řecké slovo původně znamenalo životní styl, vše, co lze ovlivnit. Dnes jím rozumíme přechodnou nebo trvalou odchylku od obvyklého stravování nebo způsob stravování vůbec.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce