Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Obezita (otylost)

(prim. MUDr. Petr Sucharda CSc. | přečteno: 348240x )

Dnes přesně víme, co obezita je, proč ji označujeme za nemoc a čím je tato nemoc tak závažná.

shutterstock.com

V ordinaci

K diagnostice obezity stačí lékařská váha, měřidlo na změření výšky a krejčovský metr.

Podíl hmotnosti v kilogramech a druhé mocniny výšky těla v metrech (tedy např. 68/(1,70)2 = 23,5) se nazývá body mass index (index tělesné hmotnosti), který možná znáte pod zkratkou BMI . Větší hodnota než 25 je abnormální. Konkrétní hodnota vyjadřuje závažnost obezity. Níže uvedené kategorie jsou všeobecně přijímány a používány.

BMI

kategorie

riziko

18,5 - 24,9

normální hodnota

minimální

25,0 - 29,9

nadváha

nízká až lehce vyšší

30,0 - 34,9

obezita 1. stupně

zvýšená

35,0 - 39,9

obezita 2. stupně

vysoká

více než 40,0

obezita 3. stupně

velmi vysoká

Správně bychom měli posuzovat množství tukové tkáně, to ale v běžné praxi není možné. Proto používáme tělesnou hmotnost s tím, že jiné příčiny vysoké váhy lze snadno odlišit (mimořádně vyvinuté svalstvo, výrazné otoky).

Velmi důležitý je typ ukládání tuku – převaha tukové tkáně na trupu (a uvnitř břicha) je mnohem nebezpečnější než ukládání na bocích a hýždích. Mluvíme o mužském (androidním) typu obezity. O riziku nás dobře informuje obvod těla ve výšce pasu (uprostřed mezi dolními žebry a horní okrajem pánve):

pohlaví

zvýšené riziko

vysoké riziko

muži

více než 94 cm

více než 102 cm

ženy

více než 80 cm

více než 88 cm

V současnosti neexistují žádné vysloveně medicínské způsoby léčby obezity. Tuková tkáň ubývá, pokud tělo vydává více energie než přijímá. Základem je tedy omezená energetická hodnota stravy (redukční strava) a zvýšený výdej energie pohybem (přiměřené cvičení), doplněné o behaviorální psychoterapii (většinou skupinovou v redukčních klubech).

Lékař může hubnutí podpořit medikací, v těžkých případech i chirurgickým výkonem. Antiobezitika jsou dvojího typu: zvyšují pocit sytosti (Meridia) nebo brání vstřebání části tuků ze střeva (Xenical). Oba léky jsou na předpis, oba zdravotní pojišťovny hradí jen těžce obézním s cukrovkou.

Bandáž žaludku je chirurgický výkon, při kterém je žaludek stažen těsně pod vstupem jícnu tak, že horní velmi malá část (asi 50 ml) se naplní i velmi malým množstvím jídla a vyvolá podobné pocity, jako naplnění celého žaludku podstatně větší porcí. Rozmělněná potrava po určité době prochází zúženým místem do dalších částí trávicího ústrojí, kde již vše probíhá obvyklým způsobem. Výkon se provádí většinou laparoskopicky (bez klasické jizvy) a pojišťovny ho na doporučení odborníka-obezitologa hradí.

Obezita i těžkého stupně se zásadně léčí ambulantně, pro přijetí do nemocnice musí být zvláštní důvody.

kapitola
Diskuse k článku
beata hola

Dobry den, hledam Brnaky ci lidi z okoli, kteri by se mnou sli do pulrocniho skupinoveho kurzu hubnuti pod dohledem odborniku ze sdruzeni SZop OBezite. V Brne je odnozi teto aktivity mimo jine nutricni centrum VIAFIT. http://www.viafit.cz/sluzby/skupinovy-intenzivni-kurz-hubnuti/ Nechci absolvovat individuální sezeni s merenim a poradnou, protoze uz to mam nekolikrat za sebou, bezuspesne. Chci se do toho dat v tymu, protoze tim doufam vytezime mnohe ze skupinove dynamiky. Mam pocit, ze je to dobra cesta. Bylo mi receno, ze pro otevreni kurzu skupinoveho hubnuti neni dostatecny pocet uchazecu a ze mozna se neco otevre na podzim. Kurz by trval 22 tydnu a obnasel34 lekci - pondelky vecer teorie a stredy vecer cviceni a stal by 2.500 Kc. [email protected] Dekuju a zdravim Beata

Veronika Schneiderová

Dobrý den, na základě velkého úspěchu z loňského jara otvíráme i letos v centru zdraví v Brně kurz pro snížení váhy bez hladovění a jojo efektu. Chcete-li se zbavit pár kil navíc ještě do léta a patříte-li k těm, kteří vše odkládají na zítřek, neváhejte a pro jistotu se ještě dnes ozvěte. Naši poradci s Vámi budou neustále v kontaktu, budeme se společně těšit ze všech úspěchů a diskutovat o všech problémech, které se nám snaží naše úsilí zmařit. Konzultace jsou domlouvány vždy týden předem s odborníkem přes výživu. Termíny se dají upravit podle Vašeho volného času. Vstupní kontrola a zavedení karty je zdarma, Cena kurzu je individuální. Máme slevy pro studenty, páry atd. Příjděte na nezávazný pohovor :-) Více informací na [email protected]

Jana Kopejsková

Dobrý den přeji ,vím že každá operace nese své riziko,vždy jsem měla kolem 60-ti kg a při 165cm,to bylo celkem normální.Někdy jsem měla kolem 52kg.V roce 1998 jsem měla ginekologickou operaci celkem jsem s dietami vše zvládala během 2 let jsem přibrala 30kg a už mi nic nepomáhá ani léky na hubnutí,které mi po zvážení napsal psychiatr,ani akupunktura ,prostě nic stále přibírám,trápím se a poněvadž mám velká prsa mám problémy s páteří a k astmatu a alergii kterou zjistili v roce 2009 jsem dost bezradná.Cvičit jsem opravdu moc chtěla,ale neudýchám to ,mám anginu pektoris a řídnutí kostí.Moc bych proto chtěla bandáž žaludku i když vím že to má svá rizika.BMI mám 34.95 a to je málo,ale vím že pokud nic neudělám bude podstatně vyšší a to si nedovedu představit.Jsem ČID již 13 jet a peníze na operaci která se patí nemám.Poradíte mi prosím?Moc a moc děkuji a přeji krásný víkend .


Celkový počet příspěvků v diskusi: 4. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Máte problém s nadváhou?

S problematikou nadměrné váhy se potýká spousta lidí zejména ve středním věku, kdy úroveň fyzické aktivity klesá vinou např. rodinných závazků, ale - přiznejme si - i vinou zvýšené tendence k pohodlnosti. Obezita se proto stává čím dál více chronickou nemocí zejména v ekonomicky vyspělých státech západní Evropy a ve Spojených státech ...

Příjem a výdej energie

V minulém článku jsme došli jsme k závěru že tělesnou hmotnost ovlivňuje více faktorů. Dnes se zaměříme na to, jak naše tělo hospodaří s energií, kterou získáváme z potravin. Množstvi energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme v kaloriích (též v joulech - pozn. redakce).

Fyzická aktivita a hubnutí

Pro většinu dietařů je hlavním nástrojem pro redukci hmotnosti omezení přijímaných kalorií. Tomuto tématu jsme se věnovali v našem předešlém příspěvku. Pro zdravou redukci tělesné hmotnosti je však nutno přidat rovněž fyzickou aktivitu. Této složce redukční diety je bohužel věnována malá pozornost, a ve většině případů je považována za pouhý doplněk dietního programu.

Obezita jako nemoc

Obezita je vlastně zmnožení tuku v organismu, kterému je v poslední době stále častěji přičítáno, že se podílí na vzniku mnoha chorob.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce