Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Obezita (otylost)

(prim. MUDr. Petr Sucharda CSc. | přečteno: 348225x )

Dnes přesně víme, co obezita je, proč ji označujeme za nemoc a čím je tato nemoc tak závažná.

shutterstock.com

Časté otázky

Celý den nejím, a přesto nehubnu.
Jedna z nejčastějších chyb – vynechávání porcí a dlouhé pauzy mezi nimi povzbuzují úsporné hospodaření s energií, takže omezení příjmu nemusí vést k žádanému výsledku.

Jím stejně jako ostatní a stále tloustnu.
Mezi lidmi jsou velké rozdíly v hospodaření s energií. Dědičnost se podílí na váze každého z nás nejméně 50 %. Bohužel stále nevíme přesně, v čem je rozdíl mezi těmi, co tloustnou snadno, a těmi, kteří si udržují normální váhu.

Snažím se večeřet do 17 hodin, ale později večer mám velký hlad.
Není divu. Tato poučka nemá žádný rozumný základ. Je mnohem lepší rozdělit jídlo do několika porcí a rozložit je během aktivního dne – někdo začne dříve, jiný skončí později večer.

Nezabírají mi žádné diety. Zhubnu nanejvýš 4 kila za měsíc.
Nerealistická očekávání jsou tím nejhorším, co mají na svědomí autoři "zázračných diet" a jiných podvodů. Pokles váhy o 2 kg za měsíc je velmi dobrý výsledek, dlouhodobě to odpovídá 20 kg za rok!

Mám asi o 60 kg více, než bych měla mít. To už nikdy nezhubnu.
Ano, to je velmi pravděpodobné. Podstatné je snížit váhu alespoň o 10 % pod životní maximum – to i pro velmi těžké případy představuje zhruba 15 kg. Stejně jako s rostoucí váhou prudce rostou rizika a komplikace, s poklesem se prudce snižují. V řadě studií pokles váhy o 8 % snížil např. hladinu cukru nebo zvýšený krevní tlak až o 35 %.

Chtěla bych zhubnout, ale nemám na sebe čas.
Bohužel, jen soustavné omezování příjmu energie a dostatek pohybu má naději na snížení nadváhy a udržení nižší hmotnosti. Žádné časově omezené "diety" nic nezmění, stejně tak lázeňský pobyt ani operace žaludku nebudou mít trvalý výsledek, pokud nebudou součástí dlouhodobého kombinovaného (komplexního) přístupu.

Na čem je založen účinek kryofytových náplastí?
To opravdu nevím, protože zcela jistě žádný účinek nemají. Na internetu, v časopisech i knihách se šíří množství podvodných návodů a nepodložených slibů, které Vás stojí nejen peníze, ale především duševní síly, které je třeba soustavně věnovat stravování a pohybu.

Již delší dobu moje energetická dávka nepřesáhne 4 000 kJ a přesto hubnu velice pomalu. Pomohla by mi bandáž žaludku?
Smyslem bandáže žaludku je zvýšit pocit sytosti po snědení malé porce. Obézní s bandáží musí jíst přesně tak málo, jako bez bandáže, aby dosáhl stejného úbytku (ale bez bandáže to nedokáže). Protože přísnější omezení už má jen velmi malý efekt, může Vám pomoci jen zvýšení výdeje energie pohybem.

V prvním těhotenství jsem přibrala 25 kg. Nyní jsem podruhé těhotná a bojím se dalšího nárůstu váhy.

Těhotenství je rizikové období, protože disponované ženy mohou přibírat i při nezměněném příjmu – těhotenství samo o sobě může vést k energetické úspornosti. V první polovině těhotenství je možné i hubnout, pokud je zajištěn příjem kvalitních bílkovin, vápníku a železa. Energetická potřeba je podstatně zvýšena až při kojení.

kapitola
Diskuse k článku
beata hola

Dobry den, hledam Brnaky ci lidi z okoli, kteri by se mnou sli do pulrocniho skupinoveho kurzu hubnuti pod dohledem odborniku ze sdruzeni SZop OBezite. V Brne je odnozi teto aktivity mimo jine nutricni centrum VIAFIT. http://www.viafit.cz/sluzby/skupinovy-intenzivni-kurz-hubnuti/ Nechci absolvovat individuální sezeni s merenim a poradnou, protoze uz to mam nekolikrat za sebou, bezuspesne. Chci se do toho dat v tymu, protoze tim doufam vytezime mnohe ze skupinove dynamiky. Mam pocit, ze je to dobra cesta. Bylo mi receno, ze pro otevreni kurzu skupinoveho hubnuti neni dostatecny pocet uchazecu a ze mozna se neco otevre na podzim. Kurz by trval 22 tydnu a obnasel34 lekci - pondelky vecer teorie a stredy vecer cviceni a stal by 2.500 Kc. [email protected] Dekuju a zdravim Beata

Veronika Schneiderová

Dobrý den, na základě velkého úspěchu z loňského jara otvíráme i letos v centru zdraví v Brně kurz pro snížení váhy bez hladovění a jojo efektu. Chcete-li se zbavit pár kil navíc ještě do léta a patříte-li k těm, kteří vše odkládají na zítřek, neváhejte a pro jistotu se ještě dnes ozvěte. Naši poradci s Vámi budou neustále v kontaktu, budeme se společně těšit ze všech úspěchů a diskutovat o všech problémech, které se nám snaží naše úsilí zmařit. Konzultace jsou domlouvány vždy týden předem s odborníkem přes výživu. Termíny se dají upravit podle Vašeho volného času. Vstupní kontrola a zavedení karty je zdarma, Cena kurzu je individuální. Máme slevy pro studenty, páry atd. Příjděte na nezávazný pohovor :-) Více informací na [email protected]

Jana Kopejsková

Dobrý den přeji ,vím že každá operace nese své riziko,vždy jsem měla kolem 60-ti kg a při 165cm,to bylo celkem normální.Někdy jsem měla kolem 52kg.V roce 1998 jsem měla ginekologickou operaci celkem jsem s dietami vše zvládala během 2 let jsem přibrala 30kg a už mi nic nepomáhá ani léky na hubnutí,které mi po zvážení napsal psychiatr,ani akupunktura ,prostě nic stále přibírám,trápím se a poněvadž mám velká prsa mám problémy s páteří a k astmatu a alergii kterou zjistili v roce 2009 jsem dost bezradná.Cvičit jsem opravdu moc chtěla,ale neudýchám to ,mám anginu pektoris a řídnutí kostí.Moc bych proto chtěla bandáž žaludku i když vím že to má svá rizika.BMI mám 34.95 a to je málo,ale vím že pokud nic neudělám bude podstatně vyšší a to si nedovedu představit.Jsem ČID již 13 jet a peníze na operaci která se patí nemám.Poradíte mi prosím?Moc a moc děkuji a přeji krásný víkend .


Celkový počet příspěvků v diskusi: 4. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Máte problém s nadváhou?

S problematikou nadměrné váhy se potýká spousta lidí zejména ve středním věku, kdy úroveň fyzické aktivity klesá vinou např. rodinných závazků, ale - přiznejme si - i vinou zvýšené tendence k pohodlnosti. Obezita se proto stává čím dál více chronickou nemocí zejména v ekonomicky vyspělých státech západní Evropy a ve Spojených státech ...

Kdo může za nadváhu?

V dnešním článku začneme hovořit více o konkrétních problémech týkajících se problematiky hubnutí a udržování stálé tělesné hmotnosti. Hovořit o specifických strategiích hubnutí však vyžaduje porozumět základním příčinám nadváhy.

Příjem a výdej energie

V minulém článku jsme došli jsme k závěru že tělesnou hmotnost ovlivňuje více faktorů. Dnes se zaměříme na to, jak naše tělo hospodaří s energií, kterou získáváme z potravin. Množstvi energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme v kaloriích (též v joulech - pozn. redakce).

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce