Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Obezita vám krátí život až o devět let

( Renata Vyšínová | přečteno: 9234x )

Cukrovka, ateroskleróza, bolest zad, rakovina… To jsou nemoci, jejichž pravděpodobnost obezita zvyšuje - a jsou také důvodem, proč nám kila navíc významně krátí život.

shutterstock.com

Kilogramy navíc, které nosíte, logicky zatěžují celé tělo. Odborníci upozorňují, že to zvyšuje riziko závažných onemocnění a prý dovede život zkrátit až o 9 let. Podle posledních průzkumů trápí nadváha každého třetího Čecha. Právě obezita je jednou z příčin, proč Čechy nejčastěji zabije infarkt nebo rakovina.

Jaké nemoci mají kvůli obezitě větší šanci:

Rakovina

Onkologové varují, že nádory tlustého střeva jsou důsledkem přejídání a příliš kalorického a nezdravého jídelníčku. Obezita je jedním z rizikových faktorů pro vznik nejen karcinomu střeva, ale i dělohy, prsu, prostaty. Podle statistik jsou nejohroženější ti, kteří mají nadváhu vyšší než 40 % nad ideální váhu. Pokud člověk s nadváhou ještě kouří, pak se riziko násobí.

Cukrovka 2. typu

Příčinou vzniku cukrovky je i životní styl – hlavně stravování a pohyb. Dřív se lidé k cukrovce "projedli" až ve stáří, dnes není výjimkou, že je diagnostikována lidem již před třicátým rokem života. Pokud bychom nahlédli do statistik, tak 20 % obézních má cukrovku. Právě cukrovka druhého typu je mnohdy daní za obezitu.

Srdeční a cévní onemocnění

Ateroskleróza, tedy ucpávání tepen, podporují tučná jídla obsahující hodně cholesterolu, který je ucpává. Kvůli tomu hrozí i další srdečně cévní onemocnění jako infarkt, mozková mrtvice a podobně. Měli byste vědět, že už 10 % nad ideální váhu zvyšuje krevní tlak o 6 - 7 %. Obecně platí, že obézní lidé mají třikrát častěji problémy se srdcem než štíhlí.

Deprese

Ačkoli se o tlouštících traduje, že jsou to stále veselí lidé, podle zkušeností lékařů jsou náchylnější k propadání depresím a úzkostným stavům.

Problémy s pohybovým aparátem

Nadváha se nelíbí ani kloubům, ani páteři. Počítat tedy lze s bolestmi zad, artrózou velkých nosných kloubů

Neplodnost

Obézní ženy mají často potíže s otěhotněním. Důvodem je to, že spolu s tuky se v těle hromadí hormony, které způsobí nerovnováhu, projevující se například nepravidelným menstruačním cyklem, ale třeba hustším ochlupením a vypadáváním vlasů. I těhotenství může být komplikovanější a nezřídka končí císařským řezem.

Ostatní zdravotní potíže

Nadváha poškozuje imunitní systém – znamená to například větší náchylnost k infekcím, horšímu pooperačnímu hojení , problémům s kůží – například plísně.

Kvůli obezitě musíte počítat i s problémy při trávení – od pálení žáhy až ke žlučovým kamenům, problémům s játry a zácpou.

Obézní se netrápí jen kvůli kilům navíc, ale i kvůli dalším zdravotně - estetickým problémům, které velké množství tuku přináší – jsou to strie, celulitida, nápadnější ochlupení, ekzémy.

Přes 70 procent pacientů s poruchami spánku je obézních – jde o spánkovou apnoe, tedy zástavu dechu ve spánku nebo spánkovou inverzi, čili spánek přes den a bdění v noci.

Souvislost s obezitou má prý také astma. Riziko stoupá s váhou a při hubnutí se zase snižuje. Podle lékařů obézní také reagují hůř na léčbu astmatu než štíhlí.

Vystrašili jsme vás – hýbejte se

Obezita je tedy z hlediska zdraví nebezpečná. Ale abychom jen nestrašili. Bylo prokázáno, že záleží hlavně na tom, jak moc pohybu máte. Jestliže byste srovnali zdraví hubeného muže, který vůbec nesportuje a má minimum pohybu s obézním mužem, který sportuje a pohybuje se pravidelně, pak je na tom hubený muž hůř – má vyšší riziko zemřít na kardiovaskulární onemocnění. Dlužno také říci, že pokud se rozhodnete hubnout, pak každé kilo, které zhubnete, riziko okamžitě snižuje.

Stále mluvíme o obézních lidech - patříte již mezi ně? Udělejte si test, zda jste obézní.

Vše o obezitě se dočtete v článku od odborníka.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Máte problém s nadváhou?

S problematikou nadměrné váhy se potýká spousta lidí zejména ve středním věku, kdy úroveň fyzické aktivity klesá vinou např. rodinných závazků, ale - přiznejme si - i vinou zvýšené tendence k pohodlnosti. Obezita se proto stává čím dál více chronickou nemocí zejména v ekonomicky vyspělých státech západní Evropy a ve Spojených státech ...

Kdo může za nadváhu?

V dnešním článku začneme hovořit více o konkrétních problémech týkajících se problematiky hubnutí a udržování stálé tělesné hmotnosti. Hovořit o specifických strategiích hubnutí však vyžaduje porozumět základním příčinám nadváhy.

Fyzická aktivita a hubnutí

Pro většinu dietařů je hlavním nástrojem pro redukci hmotnosti omezení přijímaných kalorií. Tomuto tématu jsme se věnovali v našem předešlém příspěvku. Pro zdravou redukci tělesné hmotnosti je však nutno přidat rovněž fyzickou aktivitu. Této složce redukční diety je bohužel věnována malá pozornost, a ve většině případů je považována za pouhý doplněk dietního programu.

Zdravou výživou ke zdravé hmotnosti

V našem dnešním článku začneme hovořit o základních zásadách zdravé výživy a o tom, jakým způsobem si může každý vytvořit zdravý jídelniček podle svých jídelních zvyků. K lepšímu porozumění tohoto tématu se však musíme nejprve seznámit s důležitou pomůckou - potravinovou pyramidou.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce